A paleolit étrendesek...
Akik áttértek a paleolit étrendre azoknak sem kell lemondaniuk a muffinokról:
1.)
- 20 dkg kókuszreszelék
- 2 reszelt alma
- 5 dkg nyírfacukor (aki szacharinnal csinálja, ugyanolyan jó!)
- 1 csomag sütőpor vagy szódabikarbóna (a sütőportól van, akinek csípi a nyelvét)
- 4 tojás
- apróra tört dió
- 12 db muffinpapír
Az egészet keverd össze, és rakd muffipapírba, majd süsd meg. Ebből az adagból még marad, azt süsd meg valami kisebb formában a muffin mellett. A muffinpapírra csak azért van szükség, mert ez a muffin szétesősebb. Ám ha zsírpapírral kibélelt őzgerincben, vagy téglakenyér sütőformában sütöd, ugyanolyan jó, és megspórolod a sütőpapírt. :)
2.)
- 15 dkg darált mandula
- 25 dkg reszelt alma
- 4 dkg nyírfacukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl zabtejszín (elhagyható) ettől csak gazdagabb ízű és lesz a tészta
- 2 tojás
- 1 evőkanál dióolaj (elhagyható) könnyebben tudod az olajtól lehúzni a papírkosárkát
A muffint ugyanúgy kell sütni, ahogy a korábbi receptekben olvasod.
Javaslat: először a mandulát daráld le és ezután, az őrölt mandulába reszeld az almát és ezt követően tegyél bele nyírfacukrot. Nekem az a tapasztalatom, hogy ebben a sorrendben a reszelt alma nem engedi ki a levét, illetve a mandula azonnal felszívja, főleg ha a nyírfacukrot a végén kevered hozzá. Így talán nem lesz híg a tészta.
A képen lehet, hogy felismerhetetlen: fügedarabok sültek a muffinok tetején.
Akik nem tudják mi az a paleolit étrend, de megjött a kedvük ezekhez muffinokhoz, azoknak itt egy kis ismertető:
Az úgynevezett paleolit étrend a kőkori ember táplálkozását ajánlja a 21. században is. Az irányzat képviselői arra buzdítanak, hogy tartózkodjunk a tejtől és a gabonaféléktől, ehelyett együnk inkább húst, gyömölcsöket, zöldséget és csonthéjas magvakat. A paleodiétával azonban a táplákozástudományi szakértő szerint több komoly probléma is akad, az érvényességét alátámasztó evolúciós magyarázat pedig gyenge lábakon áll. Ráadásul igen drága is ez az étrend.